Odbojkaški klub Radnički

Odbojkaški klub Radnički osnovan je 1945. godine.

Kroz svoju istoriju klub je nastupao u svim ligama stare Jugoslavije. Prvi veliki uspeh klub je postigao osamdesetih godina 20. veka kada je zauzeo drugo mesto u drugoj saveznoj ligi SFRJ. Trener ekipe je tada bio Nikola Matijašević.

Nakon raspada Jugoslavije klub je postizao slabije rezultate da bi se 2000. godine plasirao u prvu B saveznu ligu u kojoj je igrao tri sezone. Sezone 2003/04 klub se plasirao u  Prvu A ligu , u kojoj se i dan danas takmiči.

Orijentacija kluba se između ostalog zasnivala na angažovanju iskusnih igrača, kao i proslavljenih reprezentativacakao što su Dejan Brđović i Slobodan Kovač. Već prve sezone Radnički je zauzeo peto mesto u prvenstvu i nagovestio velike uspehe u narednom periodu.

U sezoni 2006/07 klub je zauzeo drugo mesto u prvenstvu i na taj način stekao pravo učešća u CEV kupu. Iste sezone Radnički se prvi put u istoriji plasirao u završnicu Kupa Srbije i na taj način otvorio još jednu značajnu stranicu u svojoj istoriji.

Odbojkaši Radničkog nastavili su da beleže sjajne rezultate i u sezoni 2007/08. kada su stigli do četvrtfinala CEV kupa, ali u državnom prvenstvu nisu uspeli da osvoji titulu. Iste sezone klub je osvojio svoj prvi veliki trofej, namenjen pobedniku  Kupa Srbije .

Konačno, u sezoni 2008/09. Radnički je postao prvak Srbije, kada je u finalu plej-ofa u hali Jezero pred više od 4000 gledalaca pobedio Vojvodinu u majstorici rezultatom 3:1 u setovima, što je značilo 3:2 u pobedama. Osvajanjem titule klub je postao I učesnik Lige evropskih šampiona.

Pored seniorske ekipe, mlađe kategorije Radničkog postižu odlične rezultate u prvenstvu. Jedni smo od retkih klubova koji imaju žensku I mušku seniorsku ekipu, a i kompletan podmladak.

Ženski Odbojkaški klub Radnički

ŽOK Kragujevacki Radnički osnovan 1977. Novo rukovodstvo je prihvatilo predlog svog predsednika M. Lukica, da oformi i omogući takmičenje i odbojkašicama Kragujevca.

U dogovoru sa predsednikom Zajednice klubova V. Milovanovićem, a zatim i sekretarom B. Stankovićem, Lukić preuzima korake, formalno osniva ekipu 10.09.1977. godine. Na ruku je išla i cinjenica da je u Gimnaziji, Vukica Nikolić, profesor fizickog vaspitanja, formirala odbojkašku sekciju. Zanimljivo je da je provereni pedagog, za odbojkašku sekciju odabrala samo odlične učenice. Od devojaka Gimnazije i srednje tehnicke škole, brzo je sastavljena ekipa, koja je startovala u takmičenju u Regionalnoj ligi. Prvi trener Milovanović Borisav – Paja, nastavnik fizičke kulture u školi ”Radoje Domanović”, u kojoj se počelo sa treningom, imao je na oku više devojaka. Narednih nekoliko godina, ekipa ŽOK Radnički igrala je u regionalnoj ligi, sa manje i sa više uspeha. Dok se prvih godina, opravdanje za slab uspeh nalazilo u klubu u nedovoljnom kvalitetu i spremnosti ekipe, godine koje su nailazile, otvarale su prave probleme: mali interes sredine, za razvoj ovog sporta. Paralelno sa radom prve ekipe, radilo se i na stvaranju podmladka u školi odbojke. Trener Milorad Koprivica, forsira rad mladih i već u sezoni 1984-85. devojčice od 13 i 14 godina, priključuju se prvoj ekipi. One kao pionirke, u finalu prvenstva regiona pobeđuju iskusniju i po kvalitetu poznatu ekipu iz Aranđelovca.

Kroz sve godine takmičenja Radnicki je igrao značajnu ulogu u ženskoj odbojci i bio prepoznatljiv klub sa najvišim ambicijama gde je stvorio niz poznatih odbojkašica koje su branile boje reprezentacije i dostizale najveće uspehe u svojoj igračkoj karijeri. Radnički je dostizao do samoga vrha i takmičio u elitnom društvu kroz vreme, dolazilo je i do padova. Početak jedne nove ere u ŽOK Radnički počinje sezone 2006/2007, modernom prezentacijom kluba komunikacijom kao i organizacijom svih elemenata u klubu postavljeni su novi temelji. Rezultati ovog modernog shvatanja i rada počinju ubrzo da daju rezultate. ŽOK Radnički je u sezoni 2011-12. takmičenje završio na četvrtom mestu sa skorom od 14 pobeda i 8 poraza, odnosno osvojenih 39 bodova. ŽOK Radnički je u sezoni 2012-12. takmičenje završio na drugom mestu sa skorom od 19 pobeda i 3 poraza, odnosno osvojenih 56 bodova. ŽOK Radnički iz Kragujevca , posle odigranog Play-Out-a protiv ekipe Jedinstva iz S.Pazove , nije uspeo da se plasira u Superligu.